eRko Logo RT 24-25 - Zažnime hviezdy NÁDEJE - plnofarebné - 300ppi

Pán nás volá zažať hviezdy v noci iných. Pozýva nás pozerať na pravé hviezdy, aby sme nezostali stáť, aby sme mohli kráčať ďalej. (Christus Vivit 33)

Častokrát je nám ponúkaný obraz sveta ako negatívneho miesta. Podľa súčasných štúdií deti a mladí zažívajú tmu osamelosti a strachu z budúcnosti. Odpoveďou musí byť niečo viac, ako len optimizmus. Táto tma potrebuje byť prežiarená hviezdami nádeje. Podobne, ako Abrahám, ktorý pri pohľade na hviezdy videl Božie prisľúbenie, aj my potrebujeme byť všímaví na stopy vernosti Boha v našich životoch. Tie nám pripomenú, že po každej noci príde deň. Naučia nás zamilovať si dnešný svet a s nádejou zasievať budúcnosť.

Ročnou témou sa pripájame k sláveniu Jubilea a nadväzujeme na predošlú tému o radosti. Radosť posilňuje nádej a nádej prekvitá v radosti. Obe nás pozývajú nežiť iba pre seba a cez angažovanosť zažať hviezdy v noci druhých ľudí, ako k tomu už 30. rokov pozýva aj hviezda Dobrej noviny.

Postoju nádeje sa ľahšie učí v spoločenstve. Chceme vytvárať stretká, ktoré budú pre deti miestom prijatia a rastu v nádeji.

Ako sa chceme učiť postoju nádeje?

Hviezdne nebo na pozadí loga nám pripomína, že Boh nikdy neopúšťa svoj ľud. Ako si Abrahám pri pohľade na nebo pripomenul Božie prisľúbenia, aj my sme povolaní všímať si stopy Božej lásky v našich životoch. Vďačnosť za ne nám pomôže kráčať vpred aj v náročnejších časoch.

Nádej sa živí angažovanosťou každého človeka za dobro. Polozdvihnutá rukoväť lampáša pozýva teba i vaše stretko uchopiť ho a roznášať nádej konkrétnymi skutkami ako naša patrónka RT Nano Nagle.

Vo svojom putovaní svetom človek nikdy nie je sám. Súhvezdie na pozadí znázorňuje spoločenstvo, ktoré potrebujeme pre rast v nádeji.

Naznačená svetelná linka od lampáša je osobným pozvaním pre každého, aby svetlom nádeje vo svojom srdci zažínal hviezdy iných. Taktiež nám pripomína, že naša nádej je ukotvená v nebi.

V lampáši žiari hviezda Dobrej noviny. Chceme si vo vďačnosti pripomenúť toto dielo angažovanosti a prinášania nádeje. 30 hviezd na pozadí znázorňuje jubilejný 30. ročník Dobrej noviny.

 

Tri kroky pre rast v nádeji

Všímavosť

Byť všímavý a vďačný za to, čo je: všímavosť a vďačnosť sú ako okuliare, ktorými moje srdce vidí stopy lásky Nebeského Otca. Tieto stopy mi v ťažkých chvíľach pripomenú, že aj v budúcnosti bude dobrý Boh so mnou a bude to dobré.

Angažovanosť

Nežiť iba pre seba a vychádzať k druhým: Nádej nie je niečo, čo samo príde, samo odíde. Potrebujeme ju zažínať každým dobrým skutkom. Nádej nežije iba pre seba. Je ako kotva ukotvená v nebi – jednou rukou sa držím Boha a tú druhú podávam blížnym. Nádej je dar, ktorý môžem dať druhým – najmä tým, ktorí prechádzajú situáciami smútku, zúfalstva, temnoty a nenávisti.

Spoločenstvo

Mať svoje stretko, kde môžeme spolu rásť v nádeji: Každá hviezda bola zapálená inou hviezdou. Ak chcem svietiť iným, potrebujem mať svoje “súhvezdie”, svoje stretko, kde sa môžeme deliť o to, čo ma teší, ale i o to, čo ma trápi. V spoločenstve sa nám ľahšie robia skutky dobra a nádeje, ľahšie sa nám vychádza k iným.

Prečo téma zameraná na nádej?
Jubilejný rok “Pútnici nádeje”

Ročná téma o nádeji je pripojením sa k životu Cirkvi, ktorá v roku 2025 bude sláviť jubilejný rok “Pútnici nádeje”. Potrebujeme jubilejný rok ako priestor na znovuobnovenie atmosféry nádeje a dôvery. “Tvárou v tvár našim mladým ľuďom, ktorí namiesto toho, aby snívali o lepšej budúcnosti, sa často cítia bezmocní a frustrovaní; a tvárou v tvár temnote tohto sveta, ktorá akoby sa skôr rozširovala, než ustupovala, je Jubileum ohlasovaním, že Boh nikdy neopúšťa svoj ľud a vždy necháva dvere svojho kráľovstva otvorené.“ (pápež František)

Chápať dnešný svet

Viaceré štúdie uvádzajú zhoršený duševný stav a narastajúce pociťovanie beznádeje detí a mladých prameniace z pandémie, politického diania, vojen, šikany, pocitu vlastného zlyhania, samoty, rozpadajúcich sa rodín. V spoločnosti je častokrát ponúkaný obraz sveta ako negatívneho miesta. S tým je spojený strach z budúcnosti. Ročnou témou si chceme pripomenúť, že je potrebné milovať a chápať dnešný svet, a pritom sa nebáť vidieť aj to zlé. Nebáť sa s nádejou pustiť do zápasu o lepší svet. 

Zdvihnúť hlavy od obrazovky

Počul si už o Generácii Alfa? Volajú ju aj Generation Glass alebo Screenagers. Mladí z tejto generácie sú doma v digitálnom svete, s heslom “no tomorrow” a žitím pre dnešok a pre seba. Ročnou témou chceme zdvihnúť hlavu od obrazovky, poukázať na stretko ako na bezpečný prístav, kde nachádzam ľudské prijatie s radosťami aj so starosťami. Stretko ako prístav nádeje, z ktorého môžem potom vyplávať v ústrety tým, ktorí to potrebujú.

30. Rokov Dobrej noviny

V neposlednom rade chceme vo vďačnosti osláviť výročie Dobrej noviny – akcie, ktorá už 30 rokov prináša nádej.

BYŤ PLNÝ NÁDEJE AKO NANO NAGLE

Prinášať nádej ako Nano Nagle

Počas štúdia vo Francúzsku viedla život plný luxusu a večierkov. Na jednom z nich si so svojou sestrou Annou všimla skupinu chudobných, ktorí prosili o almužnu. Tento pohľad im otvoril oči a rozhodli sa žiť inak. Anna, zaskočená chudobou, im darovala svoje šperky a šaty. Po návrate do rodného Írska Nano tajne so svojím bratom založili školu pre chudobné deti. Počas noci, aby ju nechytili vládni agenti, prinášala aj s Annou lieky a jedlo chorým a starým. Boli pre nich hviezdami nádeje za každého počasia. Nano vždy so sebou nosila lampáš, preto ju začali volať dáma s lampášom. V r. 2000 bola vyhlásená za írsku ženu milénia a v r. 2013 za ctihodnú, čím sa začal proces jej blahorečenia.

Pieseň ročnej témy Zažnime hviezdy nádeje

Zažnime hviezdy nádeje

Sloha

Aj napriek tmám kráčam,

veď hviezdy dal nám Pán.

Ukáž nám Abrahám,

kde je zem prisľúbená.

 

…….tlieskanie……

 

Bridge

Ty povstaneš z pádov, ja pôjdem pred tebou.

Do tmy hviezdu zažnem.

Utíšim búrku a požehnám tvoj dom.

Nech láska nevyhasne.

Refrén

2x /:

Ooooooeeoooooeo, zapáľ vo mne nádej.

Ooooooeeoooooeo, s hviezdou cestu nájdem.

:/

Coda

Hviezdy svietia v tmách, ja sa postarám.

Hudba:

Gitara, mužské vokály spracovanie: Matej Králik

Husle: Lucia Kajanková

Basová gitara: Radoslav Bariak

Klavír, ženské vokály: Janka Debnárová

Text::

Juraj Králik, Monika Vojtašáková, Matej Králik

 


 

Vypočuj si hymnu:

Myšlienky pápeža Františka o nádeji

Zapíš si do stretko-kalendára

program_bulletin_jpg

Odoberaj newsletter s pravidelnými námetmi k eRkoPROGRAMU

Odoberaj newsletter

Chceš vedieť, ako sa máme, o čom píšeme a ako môžeš aj ty pomáhať deťom   k zrelosti v radosti?

Metodické námety k ročnej téme nájdeš v LUSKu.